Etapp ett är avklarad!!

Nu är vi färdiga i lägenheten och i morgon sker överlåtelsen på banken!

Ikväll sitter vi bara i soffan och är tysta...vi orkar inte ens spela på läppen!!

Själv funderar jag på hur klokt det var att gå upp till 75% samtidigt som man sätter igång ett sånt här projekt!!! Nå, det känns ju bra i plånboken så det är bara att gilla läget och nu får vi ju vila i en månad.

Dock verkar det som att vi inte kommer in i huset under första semesterveckan men då passar vi på att rensa tio års samlande här i torpet så vi kan ägna resten av semestern helhjärtat åt Skogsbrynet!!

Stolen på bilden sägs vara en gotlandsstol och jag har ärvt fem såna stolar som vi ska försöka att renovera upp och ha som köksstolar! Någon som vet något om dessa stolar får gärna höra av sig!


Längtan är stor...

Den här veckan har vi plockat och grejat i lägenheten för hur man än bär sig åt så finns det kvar saker att göra. Vi hade en massa saker som skulle skänkas bort då vi tycker att det är synd att kasta saker som fortfarande är funktionella. Det var en del möbler som vi inte kommer att få rum med i framtiden för det är ju inget stort slott vi köpt utan ett slott som är stort nog att passa just oss!!

Förra fredagen så var vi till Stadsmissionen för att höra om de kanske rent av kunde komma och hämta sakerna hos oss vilket inte var något problem alls enligt kvinnan vi pratade med i butiken. Vi bestämde tid och plats och så avslutade hon med att de kanske inte tog med sig alla möbler utan de gjorde en uppskattning om det gick att sälja, däremot alla kartonger innehållande husgeråd med mera skulle de ta.

När de sedan kom så tog de endast några möbler och resten tittade de inte ens på, de var helt enkelt inte nog tränade för att bära saker från tredje våningen!! Lite besviken blev jag allt då det inte var skrot utan ganska mycket kvalitetssaker som de kunnat få en hel del pengar på. Skräpet matade vi kontainern med för en månad sedan! Nåja, med hjälp av en granne så lyckades vi hitta en annan firma som gärna tog emot det så nu är det tomt på såna saker.

Nu är det nästan bara städningen bara städningen kvar!!!

I veckan fick vi också besöka Skogsbrynet för att titta igenom vad de skulle lämna och sälja till oss. Vi fick en tur i trädgården med genomgång av växterna och gissa om det kliar i fingrarna på oss!!! Vi blev också bjudna på en kopp kaffe och fick sitta i hammocken och bara njuta av det som ska bli vårt om några veckor!! Det är härliga människor som säljer men som säger sig vara nöjda med att det är vi som tar över!

Märkligt är bara att vi nu varit dit fyra gånger....och inte ett foto har vi tagit!!!

Det mesta på plats!

Oj, vad glad jag är över att ha så fantastiska barn och vänner. Halv tio i morse satte vi igång att flytta lägenheten till festlokalen i torpet, klockan tre var det klart!
Visserligen är det en del kvar i stan men det får vi ta under veckan som kommer.

Nu längtar vi mest efter att klockan ska bli så mycket att vi får krypa ner i sängarna och sova!


Besiktningsmannatips!!

De senaste dagarna har jag känt att höger arm, axel och skuldra känts lite konstig och i morse var eländet ett riktigt faktum...jag har förmodligen fått en rejäl inflammation. Mycket lämpligt med två dygn kvar till flyttlasset ska gå. Vi bor nu på tredje våningen så det är lite som ska bäras men det kommer nog att gå bra ändå för vi har hjälpsamma barn och vänner..men nog känns det för jä--ligt!

Under kommande helg ska vi ta det lite lugnt i torpet och vila lite efter de senaste hektiska veckorna och sen kör vi sista racet i lägenheten.

Måste passa på att berätta om vår besiktning av huset som gjordes av en alldeles fantastisk besiktningsman från företaget Bestec som jag verkligen rekommenderar om man bor i närheten eller åtminstone i närheten av Falun för där bor besiktningsmannen. Vi fick så många tips så det var guld värt och dessutom kostade inte besiktningen skjortan....5300:- känns som väl investerade pengar.

Några av de tips vi fick var bland annat att installera en spisfläkt vilket vi hade tänkt men vi fick ett annat perspektiv på anledningen. Vi tänkte på matos men han påpekade att ett hus som byggts runt förra sekelskiftet inte är gjort för all den ånga ett modernt hushåll släpper ut!!! Vem hade tänkt på det...inte jag!!! En annan sak vi funderat på var en luftvärmeväxlare och även där hade han egna erfarenheter som han delade med sig och de blev mycket billigare än det vi förmodligen satsat på!!! Såna besiktningsmän gillar man!


På spåret!!

Att flytta är inte bara skoj, ibland känns det som att man funderar på vad man gett sig in på! Vi packar och rensar och packar och rensar medan tankarna redan är på nya stället.

Vi har nu sålt lägenheten i stan vilket innebär att vi ska vara ur lägenheten till den 1 juni så vi mellanlandar i torpet under juni månad för tillträde till huset har vi någonstans i början på juli men det kommer att gå bra för vi är ju vana vid att bo primitivt på sommaren. Folkbokförda får vi vara hos Gammelsonen under tiden.

Det bästa med vårt nya boende är nog ändå att vi inget behöver renovera för att flytta in även om vi har funderingar på att tapetsera sovrummet men det är av mest praktiska anledningar. Man flyttar ju inte en säng hur enkelt som helst när den väl är på plats. Men resten av huset kommer vi att vänta med tills vi verkligen vet hur vi vill ha det...underbart!!

Allt har gått som på räls i detta husköp vilket känns underbart. Jag har en gång tidigare i mitt liv köpt hus och då var det precis raka motsatsen. För det första så var inte den ekonomiska situationen lika bra som den är nu, med facit i hand borde vi aldrig ha fått lån av banken till det huset men det var då på 80-talet. Något år efter att vi köpt huset så slog räntorna i taket och månadsutgifterna blev gräsliga. Jag tror att räntorna var upp på närmare 23%....Dessutom flyttade vi in i ett hus som behövde helrenoveras och även om både dåvarande svärfar och svåger var målare så var det inte gratis! Och som inte det var nog så dök det upp dolda fel som vi inte kunde använda besiktningen till.
Då sa jag att jag ska aldrig mer köpa hus....men det är ju 25 år sen!!!

Nu känns det bara fantastiskt och vi längtar!Tänk att få sitta framför den sprakande kaminen i vinter och njuta!!! De gula luckorna till höger om kaminen ska dock målas vita....eller rent av ska sätta in glasdörrar och ha det som ett vitrinskåp!!!


Drömtur

Ikväll efter jobbet åkte jag och Blivande ut till Erikslund för att se om vi kunde hitta lite nytt vardagsporslin, vi har lite idéer om hur vi vill ha det. Det finns väldigt lite förvaringsutrymme i köket vilket gör att vi måste tänka smart!!!
Vi tänker oss ett snyggt vardagsporslin som kan stå på väggfasta hyllor....men det ska vara grönt, rätt grönt och det verkar inte helt lätt att hitta!!!

En liten tur på IKEA blev det förstås också och där hittade vi köksfläkten vi vill ha...den billigaste märkligt nog!!

Inget inhandlades dock för vi väntar tills vi är på plats!!

Men drömmar är alltid på sin plats!!


Början till något nytt!

Någon kanske minns att vi förra sommaren var och tittade på ett litet torp i Tortunatrakten men som inte alls passade oss när det väl kom till kritan.

I vintras var vi och tittade på ett hus alldeles i närheten av vår lägenhet i stan men kom fram till att det ville vi inte ha...det var inte vi!

Vi har inte varit speciellt aktiva för det har mest varit något vi haft som en lekande tanke. Den 3:e april åkte vi ut till torpet (som vi hyr) för att förbereda min femtioårsdag som inföll på fredagen och på kvällen satt jag och lekte med min telefon och fick för mig att jag skulle titta på Hemnets app för att se om det fanns några roliga hus närheten och upp kom en fantastisk liten röd stuga i ett skogsbryn!Vi bestämde oss för att när födelsedagen var över skulle vi åka och titta på huset för allt kändes så perfekt. Hela påsken ägnades åt drömmar runt den lilla röda stugan.

Torsdag efter påsk fick vi äntligen till en visning av huset och det var många (tre) pirriga dagar att vänta. Natten innan drömde vi båda om visningen.

När vi kom ut till huset kände jag direkt att här vill jag bo, ingenting kan bli bättre! Dessvärre märkte jag genast att så tyckte inte Blivande, han var mycket avog och såg genast en massa fel vilket gjorde att jag kopplade bort lite av min upptagningsförmåga. Jag tittade och tittade men tänkte att det spelar ingen roll för vi kommer inte att köpa detta.

Hemma i soffan försökte jag få Blivande att förklara hur det kändes, vad som vad fel men fick inga bra svar. Han var mest tyst och jag bladdrade på om det kan man göra och så skulle det kunna bli samtidigt som jag försökte lägga band på mig själv för att inte göra honom mer förvirrad. På fredagen skulle vi ju till banken för att få ett lånelöfte, det kunde ju vara bra att ha oavsett om det blev det här huset eller om vi hittade något annat intressant. Blivande tyckte att det handlade om alldeles för mycket pengar för huset vilket gjorde att jag fick plocka fram och visa på Hemnets sida vad man fick för pengarna och då började han inse vad jag redan insett....vi skulle få mycket för pengarna!!

På fredagen när vi vaknade hade han sovit på saken och var nästan lika tänd på idén som jag var, så ner till banken och därifrån gick vi med ett lånelöfte. All heder till Nordea som hela tiden varit så hjälpsamma både i vårt fall och sonens i höstas då han köpte sin lägenhet.

När jag kom hem ringde jag genast mäklaren och la ett bud, ett bud som var långt under utgångspris men lite lagom över en annan budgivares, sen satte väntan igång. Vårt bud kom som ett sms och jag förstod att vi skulle kunna följa budgivningen via sms. Inga fler sms kom!
Handlingsförlamade åkte vi ut till torpet och funderade på hur detta skulle sluta. I ena stunden planerade vi flytten och i andra så tänkte vi att det blir nog inget. Normalt sett så hade vi börjat vårbruket i torpet men inget fick vi ur händerna. Vi gick runt om pratade OM vi "får" huset så ska detta med och detta får vara kvar. Detta OM blev som ett jobbigt mantra...

På måndagen ringde mäklaren och berättade att vårt bud var högst och att den andre budgivaren dragit sig ur då vårt bud passerade hans max. Men, säljarna kunde inte ta något beslut, de ville ha mera för huset och den ene parten var på konferens så vi skulle få besked på tisdagskvällen.

På tisdagens kväll ringde mäklaren igen, här ska Ni veta att vi hela tiden var på helspänn för vi det här laget hade vi bestämt oss...vi skulle bo i den lilla röda stugan i skogsbrynet! Han berättade då att säljarna ville ge huset en visning till för att försöka få upp priset. Efter lite diskussioner så kom Blivande och jag fram till att vi också väntar. Vi hade förväntat oss ett motbud från säljarna men icke och då la inte vi heller nåt.

På lördagen var det åter visning och vi passade på att åka ut och kika igen eftersom den första visningen blev lite konstig för oss båda. Gammelsonen hängde på och han tyckte genast att han kunde se oss bo där! Ett par till dök upp på visningen men vi märkte genast att de nog bara var där för nöjes skull så vi åkte hem med en skön känsla i magen om att vi nog var enda intressenterna. Mäklaren lovade att höra av sig under måndagen vilket han inte gjorde. Halva tisdagen gick...sen ringde jag!!! Säljarna kunde fortfarande inte bestämma sig för vårt bud men kom inte heller med något motbud....och inte vi heller!! På onsdagen (25/4) vid förmiddagens kafferast ringde min telefon....huset var vårt!!


Bild lånad av Vicke

Nu började det snurra i huvudet med allt som skulle fixas...besiktning....sälja lägenhet i stan...säga upp en massa olika abonnemang....men först ordna tid hos banken.

Den 27:e skrev vi på papperna, 2/5 besiktade vi huset som gick igenom i princip utan anmärkningar, 3/5 visade vi lägenheten samt sålde den och på fredagen den 4 maj så var vi på banken och betalade handpenningen. Ikväll får vi handpenningen på lägenheten.

Under den här tiden har vi också rensat elva års hamstrande i stan. Ett vindsförråd som är ganska stort, ett hobbyrum och ett källarförråd...huvva vad mycket elände man har sparat!!!

Jag lovar att aldrig mera spara på bra-att-ha-saker! Jag lovar att med närvaro fundera på HUR bra saken är att spara innan jag sparar den!

Ja, nu vet Ni hur våra sista veckor har sett ut!

Välkommen till Skogsbrynet!

Kajsalisas liv har varit turbulent den senaste månaden vilket har gjort att det nu är dags att vända blad!

Den här bloggen kommer att fprtsätta i samma anda som den tidigare men det kommer att handla mer om en röd liten stuga i ett skogsbryn någonstans i Västmanland!


RSS 2.0